Вести

218 (1)

Класификација на бетонски примеси:

1. Примеси за подобрување на реолошките својства на бетонските мешавини, вклучувајќи различни редуктори на вода, средства за вдишување воздух и средства за пумпање.
2. Адитиви за прилагодување на времето на стагнување и својствата на стврднување на бетонот, вклучувајќи забавувачи, средства за рана цврстина и забрзувачи.
3. Адитиви за подобрување на издржливоста на бетонот, вклучувајќи средства за вдишување воздух, средства за хидроизолација и инхибитори на 'рѓа итн.
4. Адитиви за подобрување на другите својства на бетонот, вклучувајќи средства за вдишување воздух, средства за проширување, средства за антифриз, бои, средства за хидроизолација и средства за пумпање итн.

218 (3)

Редуктор на вода:

Средството за намалување на водата се однесува на додаток кој може да ја задржи обработливоста на бетонот непроменет и значително да ја намали неговата потрошувачка на вода за мешање.Бидејќи средството за намалување на водата се додава во куќата за мешање, доколку не се промени единицата потрошувачка на вода, неговата обработливост може значително да се подобри, така што средството за намалување на водата се нарекува и пластификатор.

1. Механизмот на дејство на средството за намалување на водата Откако цементот ќе се измеша со вода, цементните честички ќе се привлечат една со друга и ќе формираат многу флоки во водата.Во структурата на флок, се завиткува многу вода за мешање, така што овие води не можат да играат улога на зголемување на флуидноста на кашеста маса.Кога ќе се додаде средството за намалување на водата, средството за намалување на водата може да ги распадне овие флокулентни структури и да ја ослободи инкапсулираната слободна вода, а со тоа да ја подобри флуидноста на смесата.Во тоа време, ако обработливоста на оригиналниот бетон сè уште треба да се одржува непроменета, водата за мешање може значително да се намали и да се постигне ефект на намалување на водата, па затоа се нарекува средство за намалување на водата.

Ако јачината остане непроменета, количината на цемент може да се намали додека се намалува водата за да се постигне целта за заштеда на цементот.

2. Техничките и економските ефекти од употребата на средство за намалување на водата ги имаат следните технички и економски ефекти

а.Количината на вода за мешање може да се намали за 5~25% или повеќе кога обработливоста останува непроменета и количината на цемент не е намалена.Бидејќи односот вода-цемент се намалува со намалување на количината на вода за мешање, јачината може да се зголеми за 15-20%, особено раната јачина се подобрува значително.

б.Под услов да се задржи оригиналниот сооднос на мешавината непроменет, падот на смесата може значително да се зголеми (100~200 mm може да се зголеми), што го прави погодно за изградба и исполнување на барањата за пумпање бетонска конструкција.

218 (2)

в.Доколку се задржат цврстината и обработливоста, цементот може да се заштеди за 10~20%.

г.Поради намалувањето на количината на вода за мешање, може да се подобри крварењето и сегрегацијата на смесата, што може да ја подобри отпорноста на мраз и непропустливоста на бетонот.Затоа, ќе се подобри издржливоста на употребениот бетон.

3. Во моментов најчесто користени редуктори за вода

Средствата за намалување на водата главно вклучуваат лигнински серии, нафталински серии, серии од смола, серии на меласа и хумични серии, итн. Секој тип може да се подели на обични средства за намалување на водата, средство за намалување на водата со висока ефикасност, средство за намалување на водата со рана јачина, забавувач според главната функција.Средство за намалување на водата, средство за намалување на водата што го внесува воздухот итн.


Време на објавување: 18 февруари 2022 година